Yasal Duyuru

Sitemizde bulunan ürünler reçeteye tabi ilaçlar olmayıp adı geçen hastalıkların tedavisinde doğal destek amaçlı ve Takviye Edici Gıda  olarak kullanılır.
Ürünlerimiz hiçbir hastalığın teşhisinde,tedavisinde ve sağaltımında kullanılamaz.
Ürünlerin kullanımı ve sağlık sorunlarınız için öncelikle aile hekiminize ya da eczacınıza danışınız.
Ürünler ile ilgili ayrıntılı bilgi ve diğer sorularınız için lütfen iletişim formu ya da telefonlarımızdan bize ulaşınız.

İdrar Yolu Sistemine veBöbrek Taşı Oluşumuna Genel Bakış;

Tarih: 2022-05-03

 

 

İdrar yolu sistemi

Böbrek taşları (böbrek taşı, nefrolitiyazis veya ürolitiyazis olarak da adlandırılır), böbreklerinizin içinde oluşan minerallerden ve tuzlardan oluşan sert birikintilerdir.

Diyet, fazla vücut ağırlığı, bazı tıbbi durumlar ve bazı takviyeler ve ilaçlar böbrek taşlarının birçok nedeni arasındadır. Böbrek taşları, böbreklerinizden mesanenize kadar idrar yolunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle, idrar konsantre hale geldiğinde taşlar oluşur ve minerallerin kristalleşmesine ve birbirine yapışmasına izin verir.

Böbrek taşlarının düşmesi oldukça acı verici olabilir, ancak taşlar zamanında fark edilirse genellikle kalıcı bir hasara neden olmazlar. Durumunuza bağlı olarak, böbrek taşını düşürmek için ağrı kesici almaktan ve bol su içmekten başka bir şeye ihtiyacınız olmayabilir. Diğer durumlarda - örneğin, taşlar idrar yolunda takılırsa, idrar enfeksiyonu ile ilişkilendirilirse veya komplikasyonlara neden olursa – ameliyat veya alternatif tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekebilir.

Tekrar gelişme riskiniz yüksekse, doktorunuz tekrarlayan böbrek taşı riskinizi azaltmak için önleyici tedavi önerebilir.

 

 

Semptomlar/Belirtiler;

Böbrek taşı genellikle böbreğinizde dolaşana kadar veya üreterlerinize - böbrekleri ve mesaneyi birbirine bağlayan tüplere geçene kadar semptomlara neden olmaz. Üreterlere takılırsa, idrar akışını engelleyebilir ve böbreğin şişmesine ve üreterin kasılmasına neden olarak çok ağrı yapabilir.

 Bu noktada, şu belirti ve semptomları yaşayabilirsiniz:

  • Kaburgaların altında yan ve sırtta şiddetli, keskin ağrı
  • Karın alt bölgesine ve kasıklara yayılan ağrı
  • Dalgalar halinde gelen ve yoğunluğu dalgalanan ağrı
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi

Diğer belirti ve semptomlarda  şunlar olabilir;

  • Bulanık veya kötü kokulu idrar
  • Pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
  • Sürekli idrara çıkma, normalden daha sık idrara çıkma veya az miktarda idrara çıkma ihtiyacı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Enfeksiyon varsa ateş ve titreme

Böbrek taşının neden olduğu ağrı, taş idrar yolunuzdan geçerken değişebilir - örneğin farklı bir yere kayma veya yoğunluğun artması.

Ne zaman bir doktora görünmelisiniz;

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti ve semptomunuz varsa doktorunuzdan randevu alın.

Aşağıdakilerle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım alın:

  • Hareketsiz oturamayacak veya rahat bir pozisyon bulamayacak kadar şiddetli ağrı
  • Bulantı ve kusmanın eşlik ettiği ağrı
  • Ateş ve titreme eşliğinde ağrı
  • İdrarında kan
  • İdrar yapma zorluğu

Taş oluşum nedenleri;

Böbrek taşlarının genellikle kesin ve tek bir nedeni yoktur, ancak birkaç faktör riskinizi artırabilir.

Böbrek taşları, idrarınızda kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi kristal oluşturan maddeler, idrarınızdaki sıvının seyreltebileceğinden daha fazla içerdiğinde oluşur. Aynı zamanda idrarınızda kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen maddeler eksik olabilir ve böbrek taşlarının oluşması için ideal bir ortam yaratır.

Böbrek taşı türleri;

Sahip olduğunuz böbrek taşının türünü bilmek, nedenini belirlemenize yardımcı olur ve daha fazla böbrek taşı alma riskinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda ipuçları verebilir. Mümkünse, böbrek taşınızı geçerseniz, analiz için doktorunuza götürebilmeniz için kurtarmaya çalışın.

Böbrek taşı türleri şunları içerir:

  • Kalsiyum taşları. Çoğu böbrek taşı, genellikle kalsiyum oksalat formundaki kalsiyum taşlarıdır. Oksalat, karaciğeriniz tarafından günlük olarak yapılan veya diyetinizden emilen bir maddedir. Bazı meyve ve sebzelerin yanı sıra fındık ve çikolata da yüksek oksalat içeriğine sahiptir.

Diyet faktörleri, yüksek doz D vitamini, bağırsak baypas ameliyatı ve çeşitli metabolik bozukluklar idrardaki kalsiyum veya oksalat konsantrasyonunu artırabilir.

Kalsiyum taşları ayrıca kalsiyum fosfat şeklinde de oluşabilir. Bu tip taş, renal tübüler asidoz gibi metabolik durumlarda daha yaygındır. Topiramat (Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR) gibi migren veya nöbetleri tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlarla da ilişkili olabilir.

  • Strüvit taşları. Struvit taşları, idrar yolu enfeksiyonuna yanıt olarak oluşur. Bu taşlar hızlı bir şekilde büyüyebilir ve oldukça büyük hale gelebilir, bazen çok az semptom veya çok az uyarı ile.
  • Ürik asit taşları. Ürik asit taşları, kronik ishal veya emilim bozukluğu nedeniyle çok fazla sıvı kaybeden kişilerde, yüksek proteinli diyet yiyenlerde ve diyabet veya metabolik sendromu olanlarda oluşabilir. Bazı genetik faktörler de ürik asit taşı riskinizi artırabilir.
  • Sistin taşları. Bu taşlar, böbreklerin belirli bir amino asidi çok fazla salgılamasına neden olan sistinüri adı verilen kalıtsal bir bozukluğu olan kişilerde oluşur.

Risk faktörleri;

Böbrek taşı geliştirme riskinizi artıran faktörler şunlar olabilir:

  • Aile veya kişisel geçmiş. Ailenizden birinde böbrek taşı varsa, siz de taş geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Zaten bir veya daha fazla böbrek taşınız varsa, başka bir tane geliştirme riskiniz yüksektir.
  • Dehidrasyon. Her gün yeterince su içmemek böbrek taşı riskinizi artırabilir. Sıcak, kuru iklimlerde yaşayanlar ve çok terleyenler diğerlerinden daha yüksek risk altında olabilir.
  • Belirli diyetler. Protein, sodyum (tuz) ve şeker açısından zengin bir diyet yemek, bazı böbrek taşı türlerine yakalanma riskinizi artırabilir. Bu özellikle yüksek sodyumlu diyet için geçerlidir. Diyetinizdeki çok fazla tuz, böbreklerinizin filtrelemesi gereken kalsiyum miktarını artırır ve böbrek taşı riskinizi önemli ölçüde artırır.
  • Obezite. Yüksek vücut kitle indeksi (BMI), büyük bel ölçüsü ve kilo alımı, böbrek taşı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
  • Sindirim hastalıkları ve cerrahi. Mide baypas ameliyatı, iltihaplı bağırsak hastalığı veya kronik ishal, idrarınızda taş oluşturan maddelerin miktarını artırarak, kalsiyum ve su emiliminizi etkileyen sindirim sürecinde değişikliklere neden olabilir.
  • Renal tübüler asidoz, sistinüri, hiperparatiroidizm ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gibi diğer tıbbi durumlar da böbrek taşı riskinizi artırabilir.
  • C vitamini, diyet takviyeleri, müshiller (aşırı kullanıldığında), kalsiyum bazlı antiasitler ve migren veya depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gibi bazı takviyeler ve ilaçlar böbrek taşı riskinizi artırabilir.

Giriş

Sepet

Sepet Boş

Kargo Seçenekleri

Yurtiçi Kargo - YouTube

Yeni Ürünler

VELTURA

VELTURA

Fiyatı: 300.00TL
STAKİD

STAKİD

Fiyatı: 300.00TL
CORVEZİO

CORVEZİO

Fiyatı: 300.00TL